Temperatura

Aquest article el vaig fer fa temps per al meu blog us poso ací per si us interessa segurament ja ho sabeu, però mai va malament del tot recordar-ho.



salutacions i abraçades,

viatger



Como todos sabemos la temperatura es la magnitud que indica la sensación de calor o su ausencia, se mide en grados Celsius en este país, los aparatos que realizan estas medidas son los termómetros existiendo una gran variedad;



Termómetro de mercurio: se pueden utilizar para realizar medidas de + 360 º C a - 40 º C (punto de solidificación del mercurio), si se introduce nitrógeno en el mercurio puede llegar a medir temperaturas de + 550 º C, se utilizan tanto en meteorología como para usos industriales.







Termómetro de mercurio. Foto: Viatger.



Termómetro de alcohol o tolueno: se utiliza para medir temperaturas comprendidas de – 70 º C hasta + 120 º C, está en proyecto prohibir los termómetros de mercurio y serán sustituidos por los de alcohol.



Termómetro de máxima y de mínima: la finalidad de este termómetro es medir la máxima temperatura alcanzada y la mínima en un tiempo determinado.







Termómetro de máxima y mínima de alcohol, los actualmente denominados ecológicos. Foto: Viatger.



Termómetros de resistencias: se basan las variaciones de resistencias eléctricas de un conductor o de un semiconductor, los más utilizados son las PTC, NTC y PT100, hoy en día las modernas estaciones meteorológicas utilizan estos elementos, suelen ser muy precisos dependiendo de la calidad y montaje de los mismos.



Termómetro húmedo: utilizado en los psicrómetros, hablaremos de él en otro apartado.







Termómetro húmedo de un psicrómetro. Foto: Viatger.



También existen diferentes unidades para medir la temperatura los más utilizados son:



Grados Celsius (que los expertos dicen que no se deben llamar centígrados), en esta escala el agua se congela a 0 º C y hierve a 100 º C (hablamos de agua pura, cuanta más impurezas contenga se necesitarán más grados negativos para congelar y más grados para hacerla hervir).



Grados Fahrenheit esta escala es la más utilizada en Inglaterra o EEUU,



º C = (F-32)/1.8



F = 9/5 .º C +32



Kelvin en esta escala 0 º C = 273,15 K y el cero absoluto – 273,15 K, por tanto:



K = (273,15+ º C)



º C = K- 273,15



En esta escala no se debe escribir ºK sino K.



Las dos siguientes escalas valgan como curiosidad:



Grados Rankine: en esta escala 0º R = - 273, 15 º C/ 491,67 º R = 0 º C



Grados Réaumur: en esta escala 1 º C = 0,8 º Réaumur.



Normalmente cuando se realizan climodiagramas, estadísticas, temperaturas medias, etc. se utilizan una serie de fórmulas sencillas que aunque las modernas estaciones y programas las efectúan automáticamente nunca va mal conocerlas, éstas son:



Como el día tienes oscilaciones de temperatura los valores más representativos son:



1.Temperatura máxima diaria (tMd): valor más elevado del día en cuestión.



2.Temperatura mínima diaria (tmd): valor más bajo diario.



3.Amplitud térmica diaria (Ad): diferencia entre los dos valores anteriores



Ad = tMd-tmd.



4.Temperatura media diaria: valor medio de las temperaturas diarias.







En las estaciones también, como es lógico, se producen cambios de temperaturas sus valores más representativos son:



1.Temperatura media mensual: valor promedio de todas las temperaturas medias diarias:









2.Temperaturas máxima y mínima, media mensual: valores promedio de temperaturas máximas y mínimas diarias de cada mes.







3.Temperaturas máxima y mínima, absoluta mensual:



tMam = Valor mayor tMd (temperatura máxima diaria de ese mes).



tmam = Valor menor tmd (temperatura mínima de ese mes).



4.Oscilación diurna mensual:







5.Amplitud térmica absoluta mensual:







Para acabar existen unos valores térmicos de representación anual:



1.Temperatura media anual: es el valor medio de las temperaturas medias mensuales.



2.Temperatura máxima y mínima media anual: valor medio de las temperaturas máximas y mínimas medias mensuales.







3.Temperatura máxima y mínima absoluta anual: es el valor mayor o menor de las temperaturas máximas y mínimas absolutas mensuales en ese año.





4.Amplitud térmica anual: diferencia entre los valores del apartado anterior.







5.Amplitud térmica absoluta anual: diferencia entre el mayor y menor valor de las temperaturas máxima y mínima absoluta anual.



6.Oscilación diurna media anual: diferencia entre los valores de las tempearturas máxima y mínima media anuales









11 Response to "Temperatura"

  1. Molt bon article Viatger.,ja te l´havia llegit al teu blog,però com dius, sempre va bé recordar i sobretot si és un treball tant complet com aquest.
    Salut !

    Jaume Deu says:

    Com tú saps molt bé, jo ja coneixò aquest article, però apart de que el veig masa formulitas per obtindre aquestes dades !!!
    però molt bé Alejandro, per cert per reis en van regalar un termòmetre de màxima i mínima, d´alcohol, o sigui ecologic, encara que estic fen proves, perquè no m´acaba de agradar, li veig alguns fallos, de moment vaig experimentan.
    Tú lo que ens has de explicar algún dia es totes les medicions que feias i com hu feias a les pistes de gel. Quan sorties de treballar de les pistes de gel, sempre et debia semblar que era estiu, no ?
    Una abraçada
    Jaume

    argonauta says:

    Moltes gràcies per la informació! fixat si sóc ignorant, que no sabia que havien altres mesures de graus a banda de celsius i Farenheit!!

    Viatger says:

    Estimat Jaume per a fer els climodiagramas ja sigui de forma manual com ho feiem a classe de geografia o de forma automàtica es fa precisamente amb aquestes fòrmules i pensa que no hi són totes!

    La veritat que les mesures que feien a les pistes de gel no només eren de l´ambient sinó també a líquids refrigerants, però tant a uns com d´altres es prenien les temperatures; màxima, mínima del dia i actuals de diversos llocs, la humitat; mínima, màxima i actual també de diversos llocs i les pressions pertinents amb les velocitats del vent per les canonades de la ventilació, vaja que un munt de mesures i es feien de forma manual tant al agagar-les com a l´hora de fer els gràfics,ara per ara es fa de forma automàica encare que quan es calibra un aparell electrònic o no funciona bé o s´ha espallat llavors es fa manualment.

    una abraçada a tothom!

    Molt interesant l'article, encara que al veure les formuletes m'he marejat una mica pq m'ha recordat la duressa de les matematiques a la universitat.
    Jaume, ves amb cuidado amb el termometre d'alcohol, "no et puji al cap", ja, ja, ja!!
    Si no va be amb alcohol normal, fotli una mica de whisky veuras com va millor, je, je, je.
    Perdoneu per la broma, suposso que al blog una mica d´humor tambè si es cau no?

    Viatger says:

    És clar que l´humor també té cabuda en aquest blog, un altre dia ja us explicaré que va pasar amb un experiment al taller amb un termòmetre d´alcohol que al final va sortir en flames!!

    salut!

    Felipe says:

    Felicitats per l'article, Viatger!
    M'ha agradat molt per instructiu i perquè, ho confesso, tampoc savia de l'existència d'altres mesures de temperatura!

    Viatger says:

    bé he posat totes les mesures de temperatura com a curiositat, però les que més s´utlitzen al menys en el món industrial són els; graus celsius, Farenheit i Kelvin i segons el sistema internacional de mesures/unitats aplicats a l´indústria es tindrien que utilitzar els Kelvin.

    Bé,jo també opino que una mica d´humor al blog està bé,ara que encara estaria millor, si es responguéssin les preguntes que alguns de nosaltres hem fet,sinó crec que el blog,perd una de les funcions principals que hauria de tenir.
    Salut !

    Magnífic article viatger!!

    Sempre va bé saber d'on ve i on va a parar les coses!!

    I les fórmules semblen més del que són. Si podem calcular fàcilment, la diferència entre la màxima i la mínima (amplitud tèrmica), o la mitjana d'un dia, és el mateix per mesos o l'any. L'únic que al treballar amb tot un mes o tot un any, ens costa assimilar-ho, perquè sembla molt feixuc. Per això ens ajuden les calculadores, els ordinadors o els programes méteo (que ho fan solets, com molt bé dius)

    Però gràcies per l'explicació i aprenentatge (no tenia ni idea que existissin els graus Rankine o Réaumur)

    Moisés says:

    Molt bon article. No ho sabia ho dels ternometres de alcohol. Els deuen tenyir amb algo perqué siguin vermells, també, no?